UVODAni počas jarných prázdnin neostala ZŠ E. Lániho prázdna. Niektorí rodičia využili možnosť, aby ich dieťa aj počas jarných prázdnin mohlo chodiť do školy a prihlásili ho do Denného tábora. Mnohé deti si povzdychli: „Jóóóój, aj cez prázdniny budem chodiť do školy!“ Ostali však prekvapené, pretože normálne vyučovanie sa nekonalo. Pani učiteľky a pani vychovávateľky pripravili množstvo rôznych hravých aktivít, pri ktorých sme sa naučili veľa nového a aj sme si prevetrali naše vedomosti z niektorých školských predmetov. Päť dní nám ubehlo veľmi rýchlo.

Hoci to bola Jarná škola, pretože bola cez jarné prázdniny, počasie bolo výsostne zimné. Aj preto sme si za svojho maskota na celý týždeň vybrali Yetiho, snežného muža. A čím sme mali vyplnený celý týždeň? Nuž, spomenúť všetky aktivity by zabralo veľa času aj priestoru, preto spomeniem tie, ktoré sa nám najviac páčili, pri ktorých sme sa najviac zabavili, na ktoré si budeme dlho s radosťou spomínať.

Žiaci 1.A sa najviac zabávali pri vyrábaní ľadových cukríkov a nanukov. Neboli síce na jedenie, ale chladili ukážkovo. Výbuch sopky, ktorý mala na svedomí pani učiteľka, bol tiež nezvyčajným zážitkom. V 1.B sa zdobili perníky. Neboli na nich stromčeky, ani hviezdičky, ba ani rybičky. Bol na nich samozrejme Yeti a bol senzačne sladučký. Kvízy, hry a súťaže boli super zábava a ani sme si nevšimli, že v nich bolo more prváckej slovenčiny a matematiky. Prekrásne pexeso a Yetiho divadielko zamestnávalo deti z 1.C. Namaľovať dva rovnaké obrázky bola veru fuška a urobiť z Yetiho krásnu princeznú tiež nebolo jednoduché. Žiaci z 2.A chceli stoj čo stoj nájsť Yetiho. Prekutrali celú školu, ba aj na tajomnej povale ho hľadali. Čo myslíte, našli ho? Nenašli. Tak sa aspoň zabavili pri pokusoch so snehom. Športovci z 2.B si pochvaľovali v telocvični Yetiho prekážkovú dráhu, ktorá preverila šikovnosť, odvahu, obratnosť a kondíciu všetkých detí Jarnej školy. A aby aj umenie dostalo šancu, druháci vymodelovali snežného mamuta. Samozrejme, že bol celý zo snehu. Tretiaci a štvrtáci pracovali počas týždňa na zaujímavom projekte. Budovali maketu výskumnej stanice. Laboratóriá, sklady, dopravné prostriedky, ale aj zvieratká boli síce iba z papiera, no stačilo otvoriť okno, zavrieť oči a mohli ste sa preniesť do Arktídy, či na Severný pól. Veď správny polárnik musí poznať aj zvieratá, ktoré sa okolo tábora pohybujú. Vedieť určiť stopy v snehu je pre pobyt na výskumnej stanici veľmi dôležité a tretiakom, štvrtákom to išlo znamenite. Pobyt v Jarnej škole sme ukončili v piatok módnou prehliadkou najnovších modelov Yetiho.

Za to, že sme sa všetci počas celého týždňa snažili a usilovali, sme boli odmenení Mamuťou medailou a krásnou plyšovou hračkou.

Chodiť do školy cez prázdniny je pre niekoho možno otrava, avšak my všetci sme prežili úžasný týždeň plný akcií, prekvapení, hier, zábavy, ale aj učenia, ktoré vôbec nebolelo.

P.S.: Ďakujeme pani riaditeľke, že nás zapojila do niečoho, čo tu ešte nebolo, niečoho, čo sa nám páčilo, niečoho, čo si radi zopakujeme. A ďakujeme aj všetkým, ktorí sa postarali o to, aby nám bolo v škole aj cez prázdniny senzačne.

FOTO