Pozvanka 2023

 

Milí rodičia, blíži sa čas zápisu detí do 1. ročníka základnej školy pre školský rok 2023/24. 

Aký je priebeh zápisu?

Slávnostný zápis do 1. ročníka sa uskutoční v dňoch 3. a 4. apríla 2023 v čase od 13:00 do 17:00 hod. v budove základnej školy. Rodičia privedú na zápis dieťa osobne. Budúci prváci počas zápisu plnia s pani učiteľkami jednoduché úlohy, rodičia majú možnosť doplniť chýbajúce údaje v dokumentácii súvisiacej so zápisom.  

Pred zápisom z pohodlia domova odporúčame vyplniť ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU

Kedy začína povinná školská dochádzka?

Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť. Zákonní zástupcovia sú povinní zapísať dieťa do školy v dňoch určených na zápis.

Kedy môže zákonný zástupca požiadať o odklad plnenia povinnej školskej dochádzky?

Od 1. 1. 2021 sa v zmysle zákona zrušil inštitút odkladu začiatku povinnej školskej dochádzky a riaditeľ základnej školy už v tejto veci nerozhoduje.

V prípade, že sa vyskytnú pochybnosti o zrelosti dieťaťa a jeho pripravenosti na vstup do základnej školy, zákonní zástupcovia požiadajú riaditeľku materskej školy o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania pre svoje dieťa. K žiadosti neskôr v MŠ predložia aj ďalšie potrebné dokumenty.

Aké sú práva a povinnosti zákonného zástupcu pri zápise?

Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v škole v školskom obvode, v ktorom má dieťa trvalý pobyt v čase zápisu. Zákonný zástupca má právo vybrať  pre svoje dieťa aj inú školu mimo školy v školskom obvode. Riaditeľ tejto školy udelí súhlas s prijatím, a to s prihliadnutím na kapacitné možnosti školy po uspokojení záujmu zákonných zástupcov detí patriacich podľa trvalého pobytu k príslušnej škole. Na žiadosti o prijatie sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov.

Na zápise zákonný zástupca predloží platný občiansky preukaz, rodný list dieťaťa, prípadne rozhodnutie o zverení dieťaťa do starostlivosti. Podľa potreby preukázateľný doklad o zdravotnom stave dieťaťa. Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

Škola ponúka možnosť zakúpenia pomôcok do 1. ročníka v sume 22 eur. Taktiež prosíme vyplniť DOTAZNÍK so základnými údajmi, ktorý rodičom pošleme do MŠ alebo si ho vytlačia z webstránky školy a prinesú na zápis. Dotazník je možné vyplniť aj na samotnom zápise 3. a 4. apríla 2023.

Je moje dieťa dostatočne pripravené na školu?

Dieťa považujeme za pripravené na vstup do školy, keď má takú úroveň telesného, rozumového, citového a sociálneho vývinu, ktorá mu umožní bez problémov spĺňať požiadavky školy. Vstupom dieťaťa do školy sa jeho život zmení, na rad prichádzajú prvé vážnejšie povinnosti. Je samozrejme možné, že vaše dieťa spĺňa všetky podmienky a požiadavky na vstup do školy. Ak máte pochybnosti o tom, či je vaše dieťa dostatočne pripravené, poraďte sa s pani riaditeľkou MŠ, navštívte poradenské zariadenie, ktorým je centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie alebo centrum špeciálno-pedagogického poradenstva, kde psychológ a špeciálny pedagóg dokážu presnejšie zistiť úroveň školskej pripravenosti dieťaťa a poradia vám ako ďalej.      

KRITÉRIA PRIJATIA DO 1. ROČNÍKA                                                                                           

Milé deti, vážení rodičia,

tešíme sa na stretnutie s Vami! Veríme, že pripravíme deň zápisu, ktorý bude plný príjemných zážitkov.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Informácie o zápise:

Mgr. Ivana Valientíková, zrš

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

0911 586 580