chlieb 07Zemiakový, rascový, cmarový, slnečnicový, špaldový, lamánkový, celozrnný ..... Taký všakovaký môže byť chlebík. A viete, ktorý je najchutnejší? No predsa ten, ktorý si zamiesite a upečiete sami. Vyskúšali sme si to aj my, žiaci 4. A triedy. Začalo sa to rozhovorom na slovenskom jazyku, kde sme sa dozvedeli, aké postavenie mal chleba v minulosti, ako sa vyrábal a ako sa vyrába dnes. Tiež sme si vytvorili projekty o výrobe chleba. Na slohovej výchove sme dostali za úlohu popísať, ako sa pečie chlieb. Opýtať sa mamy alebo babky? Alebo to stiahnuť z internetu? Aj to by bola cesta. My sme sa však rozhodli, že najľahšie bude opísať niečo, čo naše oči videli, čoho sa naše ruky dotýkali, čo naše jazýčky ochutnali, na čom sme sa sami podieľali svojou prácou. Naša pani učiteľka priniesla do školy všetko potrebné. Ako vedela čo budeme potrebovať? Nuž podľa receptu. Tu je:

SUROVINY: 450 gramov špaldovej múky, 500 gramov bieleho jogurtu, po jednej kávovej lyžičke soli, sódy bikarbóny a cukru, po jednej polievkovej lyžici slnečnicových, sezamových a ľanových semienok.

POSTUP: Všetko opatrne pomaly premiešame vareškou alebo rukou, nie mixérom. Vytvarovaný bochník pečieme na plechu 45 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.

Konečne sme sa pustili s chuťou do práce. Išlo nám to od ruky, vlastne od varešky, vôbec nie ako v lete na saniach, ale ako po masle. Keď sme zamiesili cesto a premiestnili na plech, zaniesli sme ho do školskej kuchyne, kde nám ho pani kuchárky v rúre upiekli, za čo im veľmi pekne ďakujeme. A ako nám chlebík chutil? Natretý maslom od p.učiteľky bol naozaj fantastický!

galérii si môžete pozrieť, ako to začalo, prebehlo a skončilo.