spanokSpánok je pre človeka nenahraditeľným zdrojom energie, zabezpečuje regeneráciu organizmu a "upratuje náš neporiadok v hlave". Človek, ktorý oslávi svoje 70. narodeniny prespí priemerne 30 rokov svojho života. Počas spánku sa človek prehadzuje, chrápe, rozpráva či sníva. Zvyčajne spávame v posteli, no zaspať sa dá aj posediačky, alebo postojačky. Spánok môže byť aj veľmi nebezpečný, hlavne vtedy, keď sa usadí na viečkach vodiča, ktorý práve riadi auto.

Ešte mnoho ďalších zaujímavých informácií o spánku sme sa dozvedeli počas dnešnej hodiny slovenského jazyka a matematiky. A prečo? 21. marec je Svetovým dňom zdravého spánku. Prvýkrát sa tento sviatok objavil v kalendári v roku 2001, pretože spánok je neoddeliteľnou súčasťou života každého človeka. Keď sme sa narodili, prespali sme aj 19 hodín za jeden deň. Čím sme starší, dĺžka spánku sa skracuje. V dospelosti stačí človeku 6 až 8 hodín zdravého spánku.

Porozprávali sme si v triede o našich spánkových návykoch, kedy chodíme do postele, akých mojkáčikov si do nej berieme, kedy zvyčajne vstávame, kedy sa nám cez deň najčastejšie drieme a kedy sa nám do postele nechce, hoci by sme v nej už dávno mali byť.

Na hodine slovenského jazyka sme pracovali aj s pojmovou mapou, ktorej centrom bolo slovo - spánok. Aby to nebolo príliš jednoduché, písali sme do mapy vybrané a príbuzné slová, ktoré so spánkom súvisia. A bolo ich veru neúrekom.

Na matematike sme sa venovali určovaniu času a najrozmanitejším úlohám o spánku. Koľko minút v noci vlastne prespíme, kto spí najdlhšie, kto najkratšie, o koľko minút dlhšie spíme cez víkend.

Aby sme náhodou nezaspali, občas sme si zanôtili pesničky, v ktorých sa o spánku spieva - Čierne oči choďte spať; Búvaj dieťa krásne; Spi dieťatko, spiže...

Zaujímavé na celom dni bolo, že hoci sme sa zaoberali spánkom, vôbec sa nám nedriemalo. Nové informácie, zaujímavosti, úlohy aj pesničky nás preberali k aktívnej účasti na celom dnešnom vyučovaní.

Tak príjemné zaspávanie všetkým dnes večer...

Foto